Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Tatarek po japońsku. Tatarek po polsku

Tatarek po japońsku. Tatarek po polsku
10 grudnia 2025 Jerzy Ciszewski
In Japonia, Kulinaria

Japoński tatarek, a sprawa poska to poważna sprawa. Ostatni raz będąc w Japonii w jakiejś knajpce dostrzegłem w menu coś co przypominało polskiego tatara. Oczywiście zamówiłem, podlałem go paroma łykami ciepłej sake (sake jako takie po japońsku oznacza alkohol)

W tym momencie nasuwa się oczywiście pytanie – jak ten japoński, mięsny tatar ma się do klasycznego polskiego tatara. Jak ma poniższym zdjęciu widać mięsny tatar japoński jest minimalistyczny. W Polsce jako dodatki do mięsa, generalnie  dominuje: cebula, ogórek konserwowy lub kiszony, grzybki marynowane,  oczywiście żółtko, kropla oliwy, nieco musztardki oraz pieprz, sól do smaku.

W Japonii generalnie „tatara” robi się z ryb: łososia, tuńczyka. Mięso jest szybko opalane z zewnątrz aby w środku było surowe.  Poza szczypiorkie i imbirem raczej nie używa się innych warzywnych „dopalaczy”. Japońscy kucharze, raczej w zakresie smaków, operują róznymi, delikatniejszymi metodami w postaci sosu sezamowego, oleju sojowegp (jak wiadomo, olej sojowy jak vegeta pasuje do wszystkiego)

W Polsce miesza się składniki tatara  i powstaje jedna struktura smakowa. W Japonii (ktoś mi powiedział), że generalnie mięso je się osobno od jajka – nie wiem czy to prawada, ale tak próbowałem zrobić. Trochę szkoda mi było nie skorzystać z wysublimowanego smaku tego mięsa. Żółtko skonsumowałem na końcu okrszone małymi kąskami wołowiny.

Po zjedzeniu tego skromnego dania, doszedłem do wniosku, że japoński przepis na tatara w pewnym sensie odzwierciedla japońską duszę. Generalnie: styl zen, prostota; brak fircykowatości smaków, skupienie na jednym smaku … no dobrze ten szczypiorek jest jego lekkim przełamaniem … Polski tatar, smakowo jest szalony. Jak wiadomo, polskiego tatara należy starannie wymieszać w wyniku czego powstaje smakowa bomba; no i do niego wymagalny kieliszek polskiej wódki

Nie mam pojęcia jak na polskiego tatara reagują Japończycy, czy też szerzej czy polska kuchnia jest dla nich pozytywnym odkryciem ? Chyba będę musiał zapytać „Ignacego z Japonii” co on na ten temat myśli. Ignacy jest młodym człowiekm, którem Polska zaszumiała w głowie; nauczył się naszego języka i prowadzi kanał na youtubie

Gdy jestem pytany jak tam z jedzeniem w Japonii, zawsze odpowiadam, że jest bardzo dobre, wysokiej jakości bez względu gdzie jest serwowane czy w drogiej lub taniej restauracji czy też na ulicy.  Jeśli ktoś lubi uprawiać turystykę kulinarną ? … Japońskie Cesarstwo jest wymarzoną destynacją.

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*